torsdag 3 maj 2012

Fenomen Facebook

Datorn har länge varit ett "hjälpmedel" för att kommunicera med varandra. Nätverk efter nätverk har skapats såsom "Lunarstorm", "Twitter" och "Facebook". Helt otroligt egentligen hur långt allt har gått!
Datorn har blivit en social grej för många, gamla som unga. Jag är själv insatt i facebook och har varit det ett tag.

På facebook kan du gillar bilder, kommentera status-uppdateringar och läsa vad andra väljer att skriva. Du har egna inställningar där du styr VEM som ska få lov att läsa det just du skriver. För att få "en vän" måste man "ansöka" om det, och personen du "ansöker hos" måste godkänna dig innan du kan kalla dig dennes vän. Helt sjukt egentligen! Det finns dem som väljer att "bli vän" med personer de endast träffat en gång, det finns dem som tar lite längre tid på sig. Många skaffar många vänner i början för att sen "solla bort" de som de inte tycker är viktiga längre. (eller som rent av inte ska få läsa vad man skriver längre (för varför ska han/hon läsa vad jag skriver)).

När man kallar kontakter du har på facebook "vänner" så får det mig ibland att fundera över vad ordet "vän" betyder.
Är en vän den som gillar alla saker du väljer att skriva, kommenterar alla dina bilder och som ofta är med i dina "incheckningar"? Är man en riktigt vän när man skriver hjärtan hela tiden och är noga med att berätta just på facebook hur mycket personen i fråga egentligen betyder?
Eller är en vän som finns där även utanför facebook? Behöver man egentligen facebook som konkret bevis på att man är vänner? Om du som riktig vän inte kommenterar allt din deppiga kompis skriver, eller om du inte gillar när han eller hon går in i ett förhållande, är du mindre vän då? Är man mindre vän för att man inte skriver Grattis på födelsedagen på facebook (medans man kanske ringer personligen och grattar istället?)

Det är så otroligt lätt idag att vara "vänner". Facebook gör ju allt åt en. Facebook berättar när du ska gratta din vän på födelsedagen, Facebook berättar när din vän gått in i ett förhållande. Facebook håller koll på vart du är genom dina incheckningar. Logga in på facebook så har du full koll på vad dina vänner hittat på med.


Enligt wikipedia betyder ordet vän:
Vänskap är en social relation i vilken de båda parterna känner tycke för varandra och hyser ömsesidig tillit och respekt. Innebörden av ordet vänskap har i västerländsk historia förändrats från Aristoteles vida kärleksbegrepp philia [1] till att i dag närmast motsvara en privat kamratrelation.


Det där med privat kamratrelation kan man ju sloopa direkt när man tänker på ett socialt nätverk som just Facebook. Alla andra ser ju vad jag skriver till min vän. Då passar man själv på att göra lika dant. 


Facebook är inte bara dåligt. Facebook är ett lätt sätt att hålla kontakten med gamla skolkamrater och med arbetskollegor även nära vänner. Jag gillar själv facebook - absolut! 
Men ibland känns det så överdrivet. 


T

1 kommentar:

  1. Kloka ord, min flicka. MEN de som inte har facebook då? Hur får de reda på om man är "världens underbaraste" att det är "kalas/fest hos" Vem som "är ihop/precis gjort slut". Verkligen hemskt att man måste ha facebook för att få reda på vad ens VÄNNER gör! Jag har inte facebook ;) och jag är lika lycklig/olyckligt vetande om vad mina vänner har för sig.Puss och kram.

    SvaraRadera