torsdag 14 juni 2012

Sveriges traditioner och dess innebörd?

När man tänker efter är våra (Sveriges) traditioner rätt roliga.

När påsken kommer firar vi "Jesus återuppståndelse" (vilket vi alla vet inte är fysiskt möjligt ? :/ Då äter vi sill, köttbullar, festskinka, prinskorv och ägg i massor! Vi klär ut oss till påskkärringar, dekorerar hemmet med guld och kycklingar i varje liten vrå. Vi "lurar" våra barn att det finns något som heter "påskhare" som kommer med godis om kvällen och smyger själv ut om kvällarna för att gömma påskägg fyllda med godis.. Detta är även en högtid då väldigt många i Sverige dricker mycket alkohol, om inte alkohol så mängder av påskmust.

När midsommar kommer klär vi ett kors i trä blev björkris och blommor samt 2 ringar och dansar runt den tillsammans. Vi sjunger och dansar (små grodor, små grisar och ja Gud vet allt) när man tänker på det så är det rätt roligt vad vi sjunger och hur vi dansar. Vi inbillar oss att om vi plockar 7 olika sorters blommor och lägger under kudden över natten så drömmer vi om vår blivande. Vi gör kransar och dekorerar håret med, och vi dricker alkohol i mängder..

Vi har kräftskivor där vi äter kräftor i massor, snapsen glömmer vi aldrig! Vi firar Halloween där vi klär ut oss till läskiga figurer och "tigger" godis genom att utklädd knacka på grannens dörr och fråga "bus eller godis" som "straff" att inte ge godis blir det ett bus i form av äggkastning på huset ett liknande..

Vi firar julens högtid för att Jesus sägs ha föds den dagen. Även då äter vi sill, ägg, köttbullat, prinskorv jansons och massor med godis. Vi byter ut etiketten på påskmusten och kallar den julmust, precis som vi döper om festskinkan till julskinkan.
Istället för påskharen säger vi till våra barn att något som "Tomten" finns och att han delar ut julklappar, fast barnen egentligen vet att det är föräldrarna som köper alla julklapparna. Vi säger till våra barn att "Jultomten bara kommer med julklappar till snälla barn" men har vi egentligen gett våra barn mindre julklappar för att dem "varit stygga" ? Till julen klär vi en gran med glitter, ljus och massor med röda julgranskulor, sen dansar vi rund den till samma sånger som vi dansar till vid midsommar. Vi spenderar tusentals kronor på att dekorera vårt hem med nya gardiner, serviser, dukar och dyligt. För att inte tala om vårt rekord på antal miljoner vi spenderar på julklappar till varandra. För att inte tala om alkoholintaget denna högtiden!!

Visst, Sveriges traditioner är mysiga och alla har sin egna lilla charm. Men i all dans och sjungande på jobbet idag kom jag o tänka på allt detta. Och för att inte tala om all alkohol som köps in och konsumeras under våra högtider. Jag kom o tänka på hur löjliga vi ser ut när vi hoppar och studsat och försöker föreställa grodor och gummor som tvättar. Men det är ju mysigt! :)

Midsommarfesten på Lyckebo har varit lyckad idag, en del engagerade föräldrar och många glada barn. Vår stång blev superfin klädd i rengbågens vackra färger och även vi dansade och sjöng, även vi åt "midsommar-mat" - en bra dag helt enkelt!

T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar